Over Gerak Saka

 Gerak=Beweging Saka= Een afkorting van Sesukanja vrijheid en Pusaka.

 

Samengesteld voluit Erfelijke vrije Bewegingen.

 

Gerak Saka is als zelfverdediging uitstekend geschikt voor iedereen, onder ander omdat Gerak Saka zich gespecialiseerd is in het gevecht op de korte afstand en gebruikt maakt van techniek boven kracht.

Het feit dat een Gerak Saka beoefenaar in de regel zijn tegenaanval op het zelfde moment uitvoert als zijn verdediging maakt dat de stijl in principe twee keer zo snel is (simultaan uitvoeren van aanval en tegenaanval).


Omdat het voor het beheersen van de Gerak Saka technieken niet veel nodig is te beschikken over heel veel kracht of super lenigheid is het voor de kleinere of zwakkere mensen een zeer geschikte vorm van zelfverdediging. Het sparren en de Gerak Saka technieken vormen samen een zeer realistische oefening voor zelfverdediging.


Gerak Saka is een vrij sobere gevecht kunst die niet gebaseerd is op een opeenstapeling van bewegingen, maar die op 5 principes berust. De technieken zijn niet zozeer gericht op sierlijkheid zoals bij andere Pencak Silat stijlen, maar meer op het praktische nut gericht vooral in een gevechtssituatie. Deze zeer logische principes en efficiënte technieken vormen samen een vecht kunst die zeer geschikt is voor zelfverdediging, voor zowel mannen als vrouwen. In het Gerak Saka systeem ligt de nadruk vooral op handtechnieken. De hand technieken worden aangevuld met beentechnieken. Dit betekent dat de hand-/been technieken zeer efficiënt kunnen worden gebruik.


Omdat de handen naar alle richtingen kunnen bewegen daar de benen beperkter is, zijn de handtechnieken zeer essentieel voor het Gerak Saka systeem.

Het ontstaan van Gerak Saka

Gerak Saka vindt zijn oorsprong in West Java.
Muhammad Sjafe’i is hiervan de Guru die in Jakarta het tot bloei heeft gebracht ( + 1931-2001). Gerak Saka ook wel genoemd Gerak Rasa ( tangan Lengket) die een oorsprong heeft van Gerak Gulung Pribumi uit West Java.


Rein Rellum nam lessen van Guru Muhammad Sjafe’i en Guru Nani.

Guru Besar Rein Rellum en zijn broers gingen in 1962 verhuizen naar Nederland en werd Gerak Saka strikt onderwezen alleen in familieverband of besloten kringen.


In 2004 werd stichting Gerak Saka opgericht en werd voor het eerst in Nederland klassikaal lessen gegeven door Guru Besar Rein Rellum.
Vanaf 2014 worden de lessen verzorgd door Gordon Setroredjo onder supervisie van zijn leraar Rein Rellum.
CI-RASA


Hand setting CI-RASA (Tangan Lengket)CI-RASA: Een onder deel van de stijl die specifiek in het Gerak Saka wordt toegepast is het zogeheten “CI-RASA” ook wel Sticking Hands of Gerak Rasa / Klevende Hand genoemd (Tangan Lengket).


CI-RASA is een oefening waarbij twee tegenstanders voortdurend met elkaar armen contact houden in zowel aanvallende als verdedigende technieken uitvoeren. Deze oefening dient er onder meer voor om de reactiesnelheid en het reflexmatig handelen op te voeren.

Het voordeel en nut van deze technieken is dat men geholpen wordt in het controleren van de tegenstander doordat men voelt wat hij doet.


Richting en sterkte van de ontwikkelde krachten worden duidelijk voordat ze gevaarlijk worden. Vaak gaan de bewegingen in het gevecht te snel om ze goed te kunnen zien en volgen. Doordat er met de armen constant contact wordt gehouden kun je na veel oefenen voelen of de tegenstander vooruit of achteruit en welke beweging maar dan ook maakt of doet en heel belangrijk is, of de weg van je eigen handen naar het doel vrij is om efficiënt toe te slaan.


Het trainen van het onbewust handelen is hierbij van groot belang .

Hier volgt automatisch uit dat er geen plaats is voor overbodige bewegingen. Gerak Saka is voor de nadenkende mens. Brute kracht wordt nooit toegepast.

Wil je een keer mee trainen?

Copyright © Alle rechten voorbehouden