info: geraksaka
Pencak Silat “GERAK SAKA”
Download hier het document met de complete informatie: pdf document

De nationale Zelfverdedigingskunst van Indonesia is de Pencak Silat.
Pencak Silat wordt in Indonesia niet alleen gezien als een wijze van zelfverdediging maar vooral als een levenswijze waarbij het karakter van de beoefenaar gevormd wordt.
Met Pencak Silat wordt de gezondheid, conditie en controle van het lichaam en geest geheel continu bevorderd. Al deze aspecten gaan hand in hand met de traditionele normen en waarden als Broederschap, Zelfdiscipline, Nederigheid, Trouw en Respect voor anderen.

Pencak Silat wordt beschouwd als een Pusaka dat wil zeggen een heilige voorouderlijke erfenis. Een modern Indonesisch woordenboek definieert Pencak als, een Systeem van zelfverdediging en Silat als, afweren.

Pencak: Gereguleerde bewegingen in bepaalde variaties en combinaties op een vloeiende bijna sierlijke wijze uitgevoerd.

Silat: Het gevecht met de toepassing van Pencak.

Pencak wordt beoefend als een zorgvuldig gecontroleerde oefening. Het kan alléén of met een partner / instructeur beoefend worden. Onze stijl vereist een partner of instructeur om deze technieken zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Met het alléén beoefenen bereikt men absoluut niet het juiste resultaat.

De nadruk van onze stijl is Zelfverdediging. Men spart met elkaar om de geleerde technieken te onderhouden en tevens de vaardigheden bij elkaar te onderkennen.
In principe doen wij niet aan wedstrijden mee. Indien men toch aan wedstrijden wil deelnemen, kan dit zeker wel, maar dan wordt er apart getraind.

Bij zelfverdediging of zelfbehoud van je leven is alles geoorloofd, daarom is deze stijl zeer geschikt voor beoefenaars die zich alléén Het Zelfverdediging eigen willen maken.

Gerak Saka is onderwezen door mijn leraar in Jakarta, het is een aantal eeuwen oud concept dat van Chinese oorsprong afstamt. Daarom zijn sommige van onze technieken binnen Indonesie uniek, want zij worden als chinese technieken gezien. Echter de filosofie is puur Indonesisch wat betreft rituelen, zeden en gewoonten (adat).

Gerak Saka is erkend door de IPSI en vindt zijn oorsprong in Banten onder de naam Gerak Gulung Pribumi.
     
 
logo Gerak Saka